21 Februara, 2024

Sud BiH je do sada u dva slučaja ustupao vođenje procesa drugim sudovima: Kada je optuženi bolestan ili kada je procijenio da se radi o manje važnim predmetima.

To za Srpskainfo kaže advokat Miodrag Stojanović, koji godinama zastupa mnoge optužene upravo pred Sudom BiH.

Podsjećamo, odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je Sudu BiH prijedlog za prenošenje vođenja postupka (delegaciju nadležnosti) sa Suda BiH nadležnom sudu u Banjaluci zbog, kako je navedeno, važnih razloga.

-Prema zaprijećenoj kazni za predmetno, prema stavu odbrane, pravno nepostojeće krivično djelo, jer smatramo da Kristijan Šmit nije legitiman predstavnik u BiH (a i da jeste visoki predstavnik u BiH nije ustavni zakonodavac prema Ustavu BiH), bio bi nadležan Osnovni sud u Banjaluci, polazeći od svrhe i smisla odredbe člana 27 Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH. Opreza radi, alternativno se predlaže delegacija postupka Okružnom sudu u Banjaluci – ističe se u prijedlogu odbrane.
Slučaj Injac

Stojanović kaže da se sjeća slučajeva u praksi kada je Sud BiH ustupio predmete drugim sudovima kada optuženi, zbog bolesti, nije mogao da dolazi na suđenje u Sarajevo.

-Iz razloga humanosti podrazumjeva se da bi procesno bilo poštenije da se sudi pred drugim sudom, ali po optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH. Znači, samo im se ustupa optužnica. Na primjer, to se desilo u predmetu Slavice Injac, bivše direktorke Agencije za bankarstvo RS, zbog njene teške bolesti. I u predmetu Drage Đukanovića, koji je isto tako bio u predmetu „Bobar banka“, takođe zbog zdravstvenih razloga. Ustupljeno je Okružnom sudu Bijeljina – kaže Stojanović.

Drugo, bilo je situacija kada ustupe manje značajne predmete, kao što je krijumačerenje, faslifikovanje novčanica…

-Takvi predmeti su neusumnjivo nadležnost Suda BiH jer se radi o novčanici BiH ili je neko uhapšen u švercu tri ovce na Drini, pa je povreda granice BiH. Ali, ta djela nisu od nekog značaja i oni to ustupe nekom drugom sudu. Govorim o praktičnoj situaciji, ali ne mogu reći da li će se ovaj predmet ustupi. Mislim da to u ovom trenutku meni nije izgledno. U svakom slučaju odluku donosi sudija koji vodi ovaj slučaj – kaže Stojanović.

 

Istovremeno, advokat Slobodan Perić smatra da sudovi u Republici Srpskoj ne mogu da sude u slučaju Dodik.

osnovni sud BL
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sudovi u RS su nadležni za suđenje u krivičnim stvarima propisanim zakonima RS. Dakle, nema nadležnosti, čak i da je legalan, taj propis ne postoji u zakonodavstvu RS. Sudovi u Srpskoj ne mogu postupati u tom predmetu – kaže Perić za Srpskainfo.

Sutra pred Sudom BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik sutra, 6. decembra, teba da se pojavi pred Sudom BiH, jer mu je prethodno zakazano ročište pomjereno zbog službenog puta u Mađarsku.

Podsjećamo, prema sadržini činjeničnog opisa iz optužnice Tužilaštva BiH od 22. avgusta, odbrana navodi četiri razloga za delegaciju nadležnosti na banjalučki sud.

1. Mjesto izvršenja krivičnog djela

Mjesto izvršenja radnji koje se inkriminiraju u optužnici nalazi se na području Osnovnog suda u Banjaluci. Ovo važi za radnje izvršenja optuženog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, tako i za v.d. direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića.

2. Prebivalište i boravište optuženih

Oba optužena imaju prebivalište na području Osnovnog suda u Banjaluci. Ova činjenica se vidi iz sadržine optužnice. Predsjednik Milorad Dodik prebiva u Laktašima, na adresi Karađorđeva bb. Optuženi Miloš Lukić prebiva u Banjaluci, na adresi Tromeđa 26.

Miloš Lukić vd direktora službenog glasnika RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

3. Prebivalište i boravište svjedoka predloženih u optužnici

Od predloženih šest svjedoka, njih pet ima prebivalište na području Osnovnog suda u Banjaluci. Adrese svjedoka se vidi iz optužnice. Jedino svjedok Vladimir Janković ima prebivalište u Gradišci, ali je očigledno da je i ovom svjedoku bliže i jednostavnije doći u sud u Banjaluci nego u Sarajevo.

4.Izjave

Izjave stranih i domaćih zvaničnika kao vid kršenja presumpcije nevinosti optuženih i neprimjeren uticaj na Sud BiH, posljedično kršenje ustavnog i konvencijskog standarda poštenog sudskog postupka i poseban važan razlog za delegaciju nadležnosti, u ukupnosti s drugim razlozima.

Šta piše u zakonu

Član 27 Zakona o krivičnom postupku BiH reguliše prenošenje vođenja postupka s jednog suda na drugi.

Tužilaštvo BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U njemu piše da je to moguće do zakazivanja glavnog pretresa, a on počinje sutra. Odnosno, trebalo je da počne 22. novembra, ali je odgođen, dok je zahtjev odbrane poslati 4. decembra.

-Ako postoje važni razlozi, Sud može vođenje postupka za krivično djelo iz svoje nadležnosti, prenijeti rješenjem sudu na čijem je području krivično djelo izvršeno ili pokušano. Vođenje postupka se može prenijeti najkasnije do zakazivanja glavnog pretresa. Rješenje iz stava 1. ovog člana može se donijeti i na prijedlog stranaka ili branioca za sva krivična djela iz nadležnosti Suda, izuzev za krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine – piše u zakonu.

admin

By admin

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *